Foto: babidka
Tieto "kišky" dcéra robila na oslavu prvých narodenín našej vnučky a veruže chutili:-)))
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
250 g |
|
125 g |
|
1 ks |
|
štipka |
|
3 PL chladná |
|
na vymastenie formy |
|
Plnka: | |
150 g /bleu d´Auvergne alebo Niva |
|
50 g |
|
125 ml |
|
2 ks |
|
Postup
-
1
Z múky , masla , soli , vajíčka a vody urobíme hladké cesto .Dáme ho na aspoň na 1/2 hodiny do chladničky odpočinúť.
-
2
Medzitým si pripravíme plnku . Syr nastrúhame na hrubšom strúhadle .
-
3
Orechy nasekáme na hrubo .
-
4
Zmiešame smotanu a vajíčka.
-
5
Vymastíme si formu na muffiny maslom . Cesto je síce maslové a teoreticky by sa prilepiť nemalo :-) ..ale čo keď ??? :-)))
-
6
Cesto si rozvaľkáme / ASI na hrúbku 3mm.../ a vykrojíme si kolieska . Nám "sadol" akurát normálny 3 dl hrnček na mlieko alebo čaj :-) Kolieska dáme do formičiek a popicháme vidličkou . Mali by utvoriť akési mištičky .
-
7
Do mištičiek z cesta dáme najprv trochu posekaných orechov . Na to postrúhaný syr . Na vrch smotanovo- vajíčkovú polevu . Mištičky by mali byť naplnené takmer doplna . Dáme piecť .
-
8
Môžeme podávať teplé aj studené . Ako predjedlo. Ako chuťovky . Alebo ...iba tak :-) Z tejto dávky nám vyšlo 22 kúskov - t.j. piekli sme to vo forme na 12 ks muffinov a vyšlo 1x12ks a potom 1x10 ks.
Kombinácia maslového cesta, syra a orechov bola taká úžasná, že hoci nás pri stole bolo len šesť, zostali iba dva kúsky a to som ich podávala na zahryznutie asi trištvrte hodinky po sýtom obede.
Dnes manžel kúpil dve balenia Nivy, lebo mám príkaz určite ich urobiť na Silvestra. To komentovať netreba.
Veľmi pekne ďakujem za recept, je naozaj vydarený.
Tieto vyzerajú trochu inak ako pôvodné, to preto, že som ich nevykrajovala (lebo som nestíhala, čas je beťár, najrýchlejšie letí vtedy, kedy by sa mal vliecť). Cesto som rozdelila na 24 gulôčok, každú som zvlášť prebehla váľkom a aká sa podarila, takú som vložila do formy.
Ďakujem, @babidka , výborný recept. Robievam aj veľký, do koláčovej formy, ale takto je to oveľa lepšie.